« התחילו בהרשמה כאן   נפתחה ההרשמה לשנת 2023   |   הקדימו להירשם 055-3079714
çæåø ìãó äáéú
מכללת מגן דוד ירוק - הרצאות ומאמרים


התאמת בעל החיים למשפחה - ילדים ובעלי חיים
ד"ר אבי ליליאן (וטרינר)  מגן דוד ירוק
מה החשיבות של חיות מחמד לילדים?
בעלי חיים ממלאים פונקציה חשובה ביותר בתא המשפחתי , לכל בני הבית ובייחוד לילדים. הם משמשים לחברה, לשעשוע ולביטחון. ילדים לומדים מושגים כגון אחריות, דאגה לזולת, אמפתיה ואכפתיות, וכן לומדים על רווחת בעלי חיים ועל מקומם בעולם.  בימים טרופים וקשים אלו חשוב לציין גם את יכולתם של כלבים למשל לשמור על ילדים, הן מבחינה פיזית והן מהבחינה הנפשית - שכן עם כלב ניתן לדבר, לשפוך את הלב. כלבים ובעלי חיים אחרים יודעים להקשיב, הם מקבלים אותנו כמו שאנחנו על אף מגרעותינו והם תמיד שמחים לראותנו.
בנוסף, גדילה של ילדים עם בעלי חיים מנטרלת (או מפחיתה) את הפחד מהם.
קיימת גם חשיבות של טיפול בילדים בעזרת בעלי חיים. המדובר באוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים כגון אוטיסטים, מפגרים, נכים ,פגועי מוחין וחולים במחלות נפש, אשר נעזרים בבעלי חיים בכדי להתמודד עם הנכות והפגיעה הפיזית ולצלוח את תלאות החיים באופן משביע רצון.
בעלי חיים משמשים לעזר בילדים עם בעיות פסיכופתולוגיות, אתנו- סוציאליות, פיזיולוגיות ואחרות. בעלי חיים נותנים מענה לילדים עם צרכים מיוחדים, דבר אשר לעתים החברה הבריאה נמנעת מלעשות.
איך נכון לבחור חיית מחמד למשפחה?
ראשית, חשוב לבוא ולהתייעץ עם וטרינר לפני שרוכשים  בעל חיים כלשהו (בכלל, חשוב לראות בוטרינר יותר מרופא בלבד ואפשר להיוועץ בו בכל מה שמסביב לאחזקת חיות בבית). תחילה, יש לברר האם המשפחה מתאימה לגדל בכלל בעל חיים. היכן היא מתגוררת- בדירה או בבית, בעיר או בכפר, מה המצב הכלכלי של המשפחה, האם יש לבני הבית בעיות רפואיות, והאם הם עלולים לסבול מתופעות הלוואי, כגון לכלוך שלעתים נלווה לגידול בעל חיים.
במידה והוחלט לגדל בעל חיים, יש לבחור באיזה מין ואיזה גזע.
חשוב מאד שההורים יזכרו,  שרבה ככל שתהיה התלהבות הילד מלרצות חיית מחמד (לרב זמן ההתלהבות הוא 3 שבועות), האחריות בטיפולו נופלת עליהם ולכן עליהם להיות מוכנים לכך. אם שהיא "חולת נקיון" צריכה לשקול פעמיים אם לקחת כלב שמשיר שערות.
ובאשר להתאמה יותר ספציפית לכל ילד- קודם כל יש לקחת בחשבון את מצב בריאותו של הילד. לילד חולה אסטמה לא ניתן כלב או חתול. רצוי שהוטרינר ידבר עם הילד לאחר שדיבר עם ההורים.
עוד פרמטר חשוב, הוא עניין החוזק הפיסי של הילד. ילד בן 3 לא יכול, לדוגמא, להוציא לטיול כלב גדול.
חשוב לראות אם לילד יש אחים נוספים שאיתם יוכל לחלוק מטלות ומנגד, לזכור שלילד יחיד חיית מחמד היא לפעמים כמו אח.
צריך גם לבדוק אם הילד חששן בבסיסו ואם הוא בעל תכונות אלימות- אסור שבעל החיים לא יהפוך לשק החבטות של הילד.
חיות הבית הנפוצות, יתרונותיהן וחסרונותיהן
כלבים:
זו החיה הראשונה שבויתה ולכן מאד קרובה לאדם.
היתרונות: הכלב הוא, כאמור, ידידו הטוב ביותר של האדם. הוא נאמן, חברותי ושומר.
החסרונות: צריך להוציא אותו לצרכים לפחות 3 פעמים ביום, עלות כלכלית גבוהה (מדובר בשנה הראשונה על בממוצע 5000 ש"ח ועוד 3000 בשנים הבאות). הכלב סובל אם משאירים אותו שעות ארוכות בבית (כלבים עלולים להכנס לדכאון משהייה ארוכה לבד בבית) ולכן למשפחות שנעדרות הרבה מהבית- לא מומלץ לבחור בכלב.
יש כמובן גם חלוקה לפי סוגים- מי שרוצה כלב שישמש גם ככלב הגנה והרתעה יכול לגדל אמסטף (לא מזיק לבעליו אך יכול להיות מאיים ביותר למי שמאיים עליו או על בעליו).
למי שרוצה כלבים  שמלכלכים פחות- מומלצים כלבים בעלי שערות קצרות כגון כלבי תחש. אולם כלבים אלה לא יעזרו במקרה של הגנה (להיפך, אם יבוא גנב הם יעזרו לו לארוז...).
חתולים:
היתרונות: הם שהם זולים לקנייה ואחזקה, עושים צרכים בארגז חול בבית ונוח להם בבדידותם באופן טבעי. מי שמכיר אותם מקרוב יודע, שהם חברותיים ומפתחים קרבה עמוקה לבעלים שלהם, לא פחות מכלבים.
החסרונות: ישנם אנשים שאלרגיים לפרוות חתולים.
עופות מחמד: תוכים, יונאים, קנריות - במחקר שנעשה בארה"ב, התברר שתוכים וציפורי שיר חיית המחמד השלישית בשכיחותה אחרי כלבים וחתולים. תוכי הוא בעל חיים מאד חברותי, יכול לדבר, מאד שובב, אפשר להסתכל עליו שעות. החסרונות- תוכים מדברים הם מאד יקרים ועלולים להעביר מחלה שנקרת פסיטכוזיס, שעלולה לגרום לבעיות נשימתיות קשות.

זוחלים: נחשים, איגואנות, צבים - הרבה ילדים ואנשים אוהבים את המגע הקר והנכרך שלהם על הגוף ואת היופי שלהם. זה גם מאד טרנדי. ילד עולה חדש, לדוגמא, שלא כל כך מעורב חברתית- כשהוא מופיע לבית ספר עם איגואנה- זה יכול  לשבור מחסומי שפה ומנטליות ומקרב אותו לאחרים. חסרונות- האחזקה שלהם היא הרבה פעמים יקרה, היות וצריך לאחסן אותם בטרריום -כלי מיוחד ששומר על טמפ' ולחות מתאימים ומלא בחול (בגלל שהם בעלי דם קר).  בנוסף, צריך לעשות להם פעם- פעמיים בשבוע אמבטיה עם פולידין (כדי שלא יהיו להם בעיות עור). חסרון נוסף (לגבי נחשים): הם אוכלים אך ורק בעלי חיים - עכברים חולדות וכיו"ב...       
      
מכרסמים קטנים: אוגרים, חולדות, גרבילים ועכברים וגם עכברים, עכברושים ושרקנים- נעימים למגע, לא דורשים טיפול קשה במיוחד וזולים.
חילזון אפריקאי- חילזון שיכול להגיע לגודל של כדורגל ויש ילדים שמאד אוהבים שהוא זוחל עליהם.
אקווריום דגים -היתרון שלו הוא שהוא יכול להיות בכל בית ולא דורש כמעט טיפול. מוסיף הרבה יופי, ויש ילדים שמסתכלים על הדגים שעות.
טיפים ועצות כלליות לטיפול בחיות:
• קודם כל, לפני הכל, חשוב להבהיר לילד שבעל חיים הוא לא צעצוע. יש לו  צרכים, רגשות ומה שאנחנו נותנים זה מה שאנחנו מקבלים. אם ניתן יחס טוב- נקבל כזה בתמורה ואם נמשוך בזנב של הכלב- שלא נתפלא שהוא נושך אותנו. התעללות עלולה להוביל לבריחה, נשיכה ומוות של בעל החיים. יש להתחשב בכל תנאי שעשוי לפגוע ברווחת בעל החיים. חשוב לזכור שיותר מאשר לבעל החיים יש זכויות- לבעליו יש חובות.
• אסור לשכוח, שכל חיות הבר בארץ מוגנות וצריך אישור של רשות שמורות הטבע כדי לגדל אותן.
• חשוב לדעת, שבעלי חיים צריכים חיסונים באופן קבוע, טיפול נגד תולעים (תילוע), וזריקות נגד ייחום.
• חשוב ללמד את הילדים על החשיבות של סירוס ועיקור, וזאת כדי למנוע הולדה של גורים מיותרים, למנוע התנהגות תוקפנית ולמנוע מחלות מין.
• חשוב להתאים את האוכל לבעל החיים ולגוון. צריך להתעניין ולדעת מה אסור לתת. לכלבים, למשל, אסור לתת עצמות של עוף (עלול לקרוע את המעיים), שוקולד (הלציטין יכול לגרום לתרעלת), בצל, פיצוחים ומשקאות אלכוהולים.
• חשוב לדעת איזה צעצועים להתאים להם. למשל, לא לתת לכלב נעל בית ישנה כי אז הוא יחשוב שנעלי בית זה משחק ויקח גם את החדשות...
• בעלי חיים נמשכים לחפצים שמכילים ריחות חזקים שלנו, וזאת מפני שהם מתגעגעים אלינו ואז הם עלולים ללעוס אותם. לדוגמא- שלט טלויזיה, נעליים. לכן יש להרחיק חפצים כאלו מהחיות, או לשים בחדרים שלא מותרת אליהם הכניסה. כדי להימנע מזה אפשר לתת להם הרבה צעצועים משלהם.
• כלבים, כאמור, לא אוהבים להשאר לבד בבית, לכן חשוב להשאיר להם טלויזיה דלוקה בקול רם. חתולים אוהבים מראות, אז אפשר להשאיר להם טלויזיה בלי קול.
בעלי חיים בטבע מבלים 95% מהזמן בחיפוש מזון. טעות נפוצה היא להאכיל את בעל החיים 3 פעמים ביום בשעות קבועות (כי כך אנו רגילים לאכול). הרבה יותר מומלץ להחביא את המזון במקומות שהם יוכלו למצוא אבל גם תהיה להם הזדמנות לחפש.
מסר לסיום?
מעל הכל, חשוב יעוץ של איש מקצוע וחיוני להקפיד על ליווי וטרינרי לכל החיים.


   חזרה לרשימת המאמרים



   למעלה

 

 



קורס ספרות וטיפוח
כלבים וחתולים
קורס טיפול
בעזרת בעלי-חיים
קורס עוזר/ת לרופא וטרינר
ומנהל/ת פינות חי

נפתחה ההרשמה לשנת 2023
הקדימו להירשם 055-3079714



f      מגן דוד ירוק - אנשים למען חיות    |    מרפאה    |    מספרה    |    מכללה       מרכז מידע ורישום: עוזיאל 4, רמת גן 03-6161237